top of page

[JOGA ZA OTROKE]: Karin predstavlja jogo za otroke

JOGA ZA OTROKE

Joga je za otroke koristna, saj vpliva tako na gibalni, kot tudi na kognitivni in čustveni vidik razvoja. V zgodnjem otroštvu spodbuja pozitivno samopodobo in zavedanje telesa. Gibalno povečuje otrokovo gibljivost in koordinacijo. Igrivi položaji (mačka, lev, miška, drevo, itd.) otroke učijo osnov joge, ki jih spoznajo preko dinamičnih iger, domišljijskega raziskovanja in pripovedovanja pravljic. Na kognitivni in čustveni ravni joga pomaga pri vzpostavitvi pozornosti, mirnega diha in sproščenosti. Vadbe vključujejo tehnike, ki dajejo otrokom znanja o telesu in dihanju. Znanja lahko prenesejo v vrtčevski prostor, športne in druge življenjske aktivnosti, kjer se lahko občasno soočajo z občutki tesnobe, strahu ali jeze.

Otroci uživajo v jogi, ker je zabavna, dinamična in netekmovalna dejavnost. Joga jih spodbuja in gradi samozavest – odlična popotnica za življenje.


Karin Japelj je diplomirana specialna in rehabilitacijska pedagoginja, ki ima tudi opravljen tečaj za učiteljico joge za otroke.


Za poglobljeno branje priporočam:

Podpečan, M. (2020). Kaj je joga za otroke? https://maliganesa.si/2020/06/22/kaj-je-joga-za-otroke/

Hagen, I. in Nayar, S. U. (2014). Yoga for Children and Young People’s Mental Health and Well-Being: Research Review and Reflections on the Mental Health Potentials of Yoga. National Library of Medicine. 10.3389/fpsyt.2014.00035

Khunti, K., Boniface, S. in Shelton, N. (2022). The effects of yoga on mental health in school-aged children: A Systematic Review and Narrative Synthesis of Randomised Control Trials. https://doi.org/10.1177/1359104522113601

5 views0 comments

Comments


bottom of page