top of page

[SCENAR] SCENAR in ACCESS BARS TERAPIJE v studiu Lunakrajc

V prostorih joga studia Lunakrajc nudimo Scenar terapijo in Access Bars terapijo. Izvaja jo učiteljica joge ter certificirana Scenar in Access Bars terapevtka, Lona Lalić, zaposlena pri Zavodu za simbiozo zdravja, Vdih radosti. Več o terapijah, ki jih ponujajo, si lahko preberete spodaj ali na njihovi spletni strani: www.scenarterapija.com, za dodatne informacije ali dogovor za termin, jo lahko kontaktirate na telefonsko številko: 040 808 992.

Vsem, ki obiskujete jogo v studiu Lunakrajc, nudi 10€ popusta na prvo terapijo.


KAJ JE SCENAR TERAPIJA?

SCENAR je kratica za ime metode.

SAMODEJNO KONTROLIRANA ELEKTRO NEVRO ADAPTIVNA REGULACIJA

To metodo izvajamo z majhno napravo, ki preko svojih elektrod oddaja električne impulze, podobne živčnim impulzom v našem telesu. V točki stimulacije nastajajo kemijske in električne spremembe, ki se širijo po celem nevronu in aktivirajo ciklične spremembe, ki omogočajo potek procesov regeneracije organizma in samozdravljenja.

Zahvaljujoč lastnostim te naprave, je mogoče uravnavati stanje notranjih organov preko delovanja na koži, tako da elektrode postavljamo na različne predele kože, v odvisnosti od aktualnih težav. Pri tem vplivamo na živčne končiče in komuniciramo preko živčnih vlaken na limbični sistem. Izbor con stimulacije temelji na načelih tradicionalne kitajske medicine (akupunkture, akupresure) in sodobne nevroznanosti. Scenar naprava torej združuje dognanja vzhodne tradicionalne medicine s sodobnimi dosežki v tehnologiji, medicini ter elektroterapiji in predstavlja pomemben prestop za alternativno medicino, saj omogoča bolj metodičen, natančnejši in hitrejši način zdravljenja, obenem pa prispeva k znanstvenemu razumevanju nekaterih dognanj alternativne medicine in s tem lahko prispeva k drugim terapijam (npr. terapija z glasbo, ki temelji na istem principu vpliva na celice z določeno frekvenco).

Scenar terapija izboljšuje delovanje celega telesa, pomaga povrniti, ohranjati in optimizirati splošno zdravstveno stanje ter okrepiti imunske mehanizme. Aparat je sposoben prepoznati, preprečiti in ponovno vzpostaviti porušeno ravnovesje telesa.


Terapija deluje v splošnem na treh ravneh:

1. Bio-kemična raven: aparat spodbuja izločanje nevropeptidov- naravnih zdravilnih učinkovin.

2. Bio-energetska raven: aparat čisti in ureja živčne in energetske poti ter tako obnavlja pretok energije in informacij.

3. Informacijska raven: aparat “bere” informacije s površine kože in jih uporabi za generiranje prilagodljivega električnega impulza, ki ga prenese na isti del površine kože.

Scenar aparat je registriran v Registru medicinske tehnike pri Ministrstvu za zdravje Rusije in je odobren za uporabo v medicinskih praksah.


Danes scenar kot priznano metodo zdravljenja uporabljajo v različnih državah: Kanada, ZDA, Avstralija, Nemčija, Švica, Nizozemska, Anglija in se hitro širi tudi v druge države. V različnih državah EU že potekajo klinične raziskave, ki so potrebne za registracijo naprave kot medicinskega pripomočka. V Veliki Britaniji je trenutno registriran kot naprava za lajšanje in obvladovanje bolečin (oznaka CE) in je med fizioterapevti vse bolj priljubljen zaradi odličnih rezultatov, ki jih z njim dosegajo.


ALI IMA SCENAR TERAPIJA LAHKO KONTRAINDIKACIJE?

Scenar generira visoko amplitudne bipolarne električne impulze, ki niso škodljivi in po trajanju in obliki spominjajo na fiziološke bioelektrične impulze, zato je primeren za ljudi vseh starosti, za vsa stanja in bolezni.

Neinvazivni impulz zahvaljujoč svojim fizikalnim značilnostim (velika amplituda, majhna moč in kratkotrajno delovanje) uspe vzdražiti vse vrste živčnih vlaken brez kakršnekoli poškodbe in preko nevropeptidov aktivirati endokrino in humoralno adaptacijo, zato je terapija povsem neboleča, brez vnosa kemičnih substanc in nezaželenih učinkov. Scenar ne zdravi kot naprava, ampak spodbuja endogene rezerve organizma k samozdravljenju. Je prva elektro terapevtska naprava, ki deluje po principu upoštevanja povratne bioinformacije med telesom in napravo.

Med zdravljenjem kroničnih obolenj lahko občasno pride do reakcije (healing crisis), ki jo pacient občuti kot pomanjkanje energije ali slabo počutje. Lahko pride do driske ali bruhanja. Do tega pride, ker telo preveč intenzivno reagira in skuša prehitro vzpostaviti normalno stanje. Za terapevta je to dober znak, saj pomeni, da je telo aktivno reagiralo na terapijo. Obstajajo različne scenar tehnike, ki takšno reakcijo olajšajo.

Včasih po začetni terapiji pridejo ponovno na dan stare, uspavane težave na katere se je telo že navadilo, vendar je to dolgoročno pozitivno, saj se bo imunski sistem ponovno uprl bolezni in jo dokončno ozdravil.


KOMU SCENAR TERAPIJA LAHKO POMAGA?

Najpogosteje se aparat uporablja za lajšanje bolečin. Zaradi same narave aparata, t.j. stimulacije živčnega sistema, scenar ugodno deluje na celoten organizem. Potrebno pa je razumeti, da je bolečina sporočilo organizma o neravnovesju v telesu, o blokadi pretoka informacij in snovi v določenem organu, tkivu in v celici sami, ki lahko v primeru nezdravljenja privede do hujše bolezni. Na ta način Scenar terapija ne predstavlja le načina za lajšanje bolečin, temveč preprečuje bolezni in se uporablja tudi kot preventiva, da do bolečin sploh ne pride.

Izkušnje ruskih terapevtov v zadnjem času pa tudi pričevanja terapevtov z drugih delov sveta dokazujejo, da je scenar terapija učinkovita pri najrazličnejših obolenjih. S scenarjem lahko zdravimo tako rekoč vsako neravnovesje v telesu, najrazličnejša vnetja, zlome in druge telesne poškodbe, bolezni dihalnih organov, urogenitalnega sistema in prebavil, kožna obolenja, bolezni zob in dlesni, napake v delovanju žlez z notranjim izločanjem, težave z očmi, stres, depresijo, nespečnost. Najnovejše izkušnje pa kažejo, da pomaga tudi pri neplodnosti, impotenci, povečuje sposobnost učenja in pomnjenja, izboljša spomin… Scenar terapija je lahko uspešna celo pri zdravljenju številnih kroničnih obolenj kot so Crohnova bolezen, multipla skleroza, revmatoidni artritis… Poleg tega ugodno vpliva na čustveno stanje, zato se uporablja tudi pri psihoterapijah. Na splošno izkušnje zdravnikov in terapevtov kažejo, da imajo pacienti po terapiji več energije, bolj osvežujoč spanec in izboljšan občutek ugodja.


KAKO SCENAR NA NAS VPLIVA ČUSTVENO IN DUHOVNO?

V našem telesu se odraža naše počutje. To lahko preverimo s hitrim preizkusom – ko smo jezni, dihamo hitro; ko smo prestrašeni, ‘zlezemo vase’, se skrčimo. Ta povezava pa gre še veliko globlje in se odraža na vseh nivojih našega bivanja.

Naše celo telo je preplet krvožilnega, limfnega in živčnega sistema, ki se prepletajo med seboj in komunicirajo ter povezujejo dele našega telesa. Na ta način so vsi organi med seboj povezani in vplivajo drug na drugega. To si najlažje predstavljamo, ko pomislimo na refleksoterapijo, pri kateri se pritiska na določene točke na stopalih in tako vpliva na oddaljene organe in krepi zdravje. Na ta način tudi z našimi mislimi vplivamo na svoje telo in fizično počutje. Ta povezava pa deluje tudi v nasprotni smeri, s fizičnim stanjem telesa vplivamo na naše psihično stanje. Čeprav je osebnostna rast najbolj pomembna pri doseganju pozitivnih sprememb in z močjo misli lahko dosežemo neverjetne rezultate, so take spremembe pogosto težke, saj so nam naše navade fizično vgrajene v organizem preko refleksnih poti. Zato je scenar, ki deluje na naš živčni sistem in s tem na refleksne poti ter naše ustaljene vzorce, neverjeten pripomoček pri doseganju celostnih sprememb, tako na fizični kot psihični ravni.


KAKO POGOSTO IZVAJAMO TERAPIJE IN KAKO DOLGO TRAJAJO?

Da bi dosegli trajen pretok regulatornih peptidov je v začetni fazi priporočljiva čim bolj pogosta terapija.

Pri akutnih težavah, svežih poškodbah in ranah je terapijo priporočeno ponavljati vsak dan ali dvakrat na teden, pri kroničnih težavah terapijo izvajamo enkrat tedensko.

Kako učinkovita bo terapija in koliko časa bo trajala, je odvisno od vsakega posameznika posebej. Na trajanje terapije vplivajo različni dejavniki, kot so napredovanost bolezni, starost in splošno zdravstveno stanje pacienta.

Pri kroničnih obolenjih je lahko v enem sklopu do 12 terapij, pri akutnih pa včasih zadostujejo že tri terapije.

Trajanje posamezne terapije je različno. Lahko traja od 60 do 90 minut.

Več si lahko preberete na naši spletni strani: www.scenarterapija.com


135 views0 comments
bottom of page